dinsdag 5 oktober 2010

Blog 1: voorstelling project

Het generatiepark als multifunctionele stadsoase

In onderstaande tekst schetst de bedenker van dit project zijn vaststelling, een oplossing, verdeeld in 2 fasen en een conclusie.

Een dichtbevolkte woonwijk en, daar midden in, een stadspark. De luchtfoto toont duidelijk aan dat het een vrij kale groene ruimte is, met enkele bomen en struiken.
Nochtans is deze groene ruimte voor veel omwonenden de enige tuin waar ze over beschikken.
Deze groene ruimte is weinig uitnodigend. De kans dat verschillende generaties elkaar hier ontmoeten is gering. Voor een goede sociale mix en voor een warme samenleving echter, is het essentieel dat de verschillende generatie met elkaar samenleven, elkaar ontmoeten en in het wederzijds ontdekken van elkaar, begripvol met elkaar omgaan.

De oplossing

Het creëren van een generatiepark als een multifunctionele stadsoase biedt unieke mogelijkheden om het sociaal weefsel in een wijk te versterken. Alleenstaanden die nu geïsoleerd in hun appartement wonen, vinden aansluiting bij de buren. Een bezoek aan de grootouders wordt veel aantrekkelijker voor de kleinkinderen. Met oma of opa naar het park trekken is voortaan genieten van de vele mogelijkheden. Het park biedt generatieoverschrijdende mogelijkheden die het wederzijds begrip bevorderen en die het harmonieus samenleven aansturen.

Eerste fase
In een eerste fase wordt een sociale kaart van de wijk gemaakt: welke gezinnen bewonen deze wijk, hoeveel jonge gezinnen met kleine kinderen, gezinnen met schoolgaande en/of studerende gezinnen, ouderen, alleenstaanden.

Via een enquête worden alles bewoners bevraagd naar hun recreatiemogelijkheden, maar ook naar hun recreatiebehoeften. Zo kan aan de oudere bewoners gevraagd worden in welke mate zij bezoek ontvangen van hun kinderen en kleinkinderen.
Op basis hiervan wordt het park uitgetekend met zijn nieuwe functionaliteiten.

Tweede fase
Het park wordt opgedeeld in zones. Elke zone biedt haar eigen recreatieve mogelijkheden. Ze is in principe afgestemd op een behoefte van een bewonersgroep.

• De recreatieve zone voor de jongste kinderen. In een omheinde zone, zodat de kleintjes veilig kunnen spelen, komen een aantal speeltuigen. Ze moeten uit robuust en veilig materiaal gemaakt worden, maar visueel aantrekkelijk zijn en gemakkelijk te onderhouden. Eromheen staan banken en tafels voor de ouders. Terwijl de kleintjes spelen, kunnen de ouders met elkaar praten of gewoon lezen of relaxen. De kleintjes kunnen er ook tekenen of kleuren als ze even willen rusten. De ouders kunnen er de baby een flesje geven…

• De BBQ-zone voor de gezinnen. In sommige gemeenten zijn ze al ingeburgerd: de BQQ’s voor gezinnen die daar zelf niet over beschikken. De BQQ moet veilig en stevig gebouwd zijn, met een aantal tafels en banken eromheen. Uiteraard ook met de nodige faciliteiten voor afval. Ook hier is duurzaam en aantrekkelijk materiaal belangrijk. Niet alleen gezinnen kunnen hier barbecueën, het is een uitgelezen ogenblik om de buren uit te nodigen of er de vrienden en de familie bij te betrekken.

• De regendouches. Tussen de recreatieve zone voor de jongsten en de BBQ-zone, is er ruimte voor een reeks regendouches. Het regenwater wordt opgevangen in een reservoir en opgewarmd met zonnecellen. De regendouches worden met een sensor geactiveerd: gaat iemand eronder staan, dan stroomt er een aangenaam debiet uit de sproeikop. Het water sijpelt in het gras – of een aangepaste ondergrond – en wordt opnieuw opgevangen, gefilterd en gerecycleerd. Deze douches zijn niet als openbare wasplaats bedoeld, maar als verfrissing bij warme dagen en ongetwijfeld een topper voor de stadskinderen. Ze zijn hygiënisch en natuurvriendelijk. Naar vormgeving en integratie in het natuurlijk milieu, zijn ze een uitdaging voor de ontwerper en de landschapsarchitect.

• De ZEN-zone. Hier staat comfortabel zitmeubilair voor al wie even met een boek, een magazine wil verpozen, of voor wie gewoon even in het zonnetje wil zitten. Opnieuw: het meubilair is belangrijk. Industrieel productontwerpers moeten zich bezinnen op duurzame materialen die het zitcomfort verhogen. Niet zo maar een harde bank in beton of hout, maar een makkelijk te onderhouden materiaal dat aangenaam zitten mogelijk maakt. Ideaal zijn zitmeubelen die ook bij wind bescherming bieden. Ik denk aan een overkapping in doorkijkmateriaal.

• De Denkzone. Jongeren zowel als ouderen houden van schaken of andere bordspellen. Ze bestaan reeds, maar worden nog te weinig gebruikt: duurzame tafels met daarop de vakken van een schaakbord of een ander bordspel. Maar ook tafels met stoelen voor mensen die graag willen kaarten, zijn aan de orde. In deze zone ook horen de hotspots. Elke computergebruiker vindt het prettig om ook buiten met het internet verbonden te zijn. De hotspots kunnen er komen door interessante contracten af te sluiten met grote providers. In ruil voor advertentiemogelijkheid, hoven ze de stad niets te kosten.

• De Sport en fitnesszone. Iedereen kent ze, de mensen die rondjes lopen in het park, af en toe een paaltje zoeken om te stretchen en dan weer verder lopen. Hoeveel prettiger zou het zijn om enkele fitnessmogelijkheden te creëren, waarbij ook aan de senioren gedacht wordt. In deze zone kan ook een petanqueveld aangelegd worden. Petanque is erg populair bij senioren, maar ook bij jongeren en nodigt tot een babbel en een drankje. Enkele zitbanken en tafels horen erbij.

Cruciaal is de interactie tussen de landschapsarchitect en de productontwikkelaars enerzijds en de buurtbewoners anderzijds. Hoe meer de buurtbewoners betrokken worden bij de plannen, hoe groter de kans op welslagen.

Conclusie
Het generatiepark als multifunctionele stadoase is een prachtig middel tegen verzuring en vereenzaming. Het versterkt het sociaal weefsel en brengt op een positieve manier leven in een buurt.
De uitwerking ervan is een uitdaging voor diverse groepen creatievelingen en entrepreneurs, die op de manier de kans krijgen om samen te werken aan een project waar ook zij elkaar anders misschien niet zouden ontmoeten.
De stad Kortrijk kan zich met dit project op de kaart zetten, niet alleen in Vlaanderen, maar in Europa.
Het generatiepark is met andere woorden over heel de lijn een win/win situatie voor alle partijen.

2 opmerkingen: